Odaklanma sorunu yaşıyorsanız okuyun: Laser-Sharp Focus – Joanna Jast

Screenshot 2016-01-22 12.09.00Odaklanma sorunu yaşıyorsanız, bu kitap size göre. Kitaptan altı en çok çizilen başlıklar şöyle:

Odaklanma nedir ve nasıl çalışır?

Odaklanma, idari bir eylemdir. Kendiliğinden gelişen zihinsel bir durum değildir, en azından başlangıçta. Odaklanmak istediğimiz şeye dikkatimizi yöneltmeyi ve bunu korumayı gerektirir.

İlginin otomatik olarak yönlenmesi, hayat kurtaran bir özellik olarak evrimle birlikte gelişti. Ancak her elektronik cihazın parlayan ışıklar ve sesli uyarılar saçtığı modern çağda bu özellik odaklanmanızı zorlaştırabiliyor.

“İradi ilgi”, bir şeye odaklanmak istediğimizde açtığımız, ilgimiz kaybolduğunda ise kendiliğinden kapanan bir devre gibidir ve 10 dakika sürer. Neyse ki herkes bu 10 dakikalık süreyi uzatabilir. Ama bunun için özel bir çaba göstermek gerekir. Yoksa odağın kaybolması kaçınılmazdır. Bunu yapabilmek için, kendimizi yaptığımız şeye olabildiğince dahil hissetmeli ve bunu korumaya devam edecek kadar ilgi çekici bulmalıyız.

Odağınızın dağılmasının gerçek sebebi, görünen sebep olmayabilir. Diyelim ki geç kalacağınızdan endişe ediyorsunuz ve endişenizin dikkatinizi dağıttığını düşünüyorsunuz. Ama aslında geç kalmanızın sebebi, yaptığınız iş için gereken şeyleri bulmak için çok zaman harcamanız. Yani, dikkatinizin dağılmasının sebebi endişeniz, ama ona asıl yol açan şey, masanızın dağınık olması olabilir.

Yeteneklerinizin altındaki zorluklar muhtemelen sizi sıkacak, size çok zor gelen görevler ise endişenizi artıracaktır.

Akıllıca hedefler iyi tanımlanmış, ölçülebilen, elde edilmesi mümkün, gerçekçi ve zamanlıdır. Bu hedefler, odaklanmanızı kolaylaştırır. Gelişmenizi görmenin en iyi yolu, amaçlarınızı görünebilir kılmak ve düzenli olarak kontrol etmektir.

Motivasyon kaynağınızı bulmak için, mevcut amaçlarınızın, kendinize biçtiğiniz, hayat amacıyla ve bu amacı yerine getirmek için yapmanız gerekenlerle bağlantısını araştırın.

Erteleme, insanların her zaman bilinçli olmasa da korku, endişe ve sıkıntı gibi duygularla baş etme yöntemi olarak öne çıkıyor.

E-kitabı Amazon.com’dan almak için tıklayın.

Twitter adresim: @ekimnazimkaya

 

 

 

Yorum bırakın