10 dakikalık dijital temizlik – S.J Scott & Barrie Davenport

Screenshot 2016-01-23 00.58.14Sosyal medyada “harcadığınız” zamandan rahatsız mısınız? Bu kitap size göre. İşte en çok altı çizilen bölümler:

İnsanoğlu, son on yılda, önceki tüm tarihinde ürettiği kadar veri üretti.

İnternet, 24 saatlik TV yayını ve cep telefonları ile, 1986’da karşılaştığımız bilginin beş katına artık her gün “maruz kalıyoruz.”

Her dört kişiden biri, telefonlarını 30 dakikada bir, her beş kişiden biri ise 10 dakikada bir kontrol ediyor. 25-30 yaş arası yetişkinlerin %75’i, telefonlarını yatağına götürdüğünü ifade ediyor.

2011’de Çin’de yapılan bir çalışmada, internet bağımlılarının beyin hacminde azalma tespit edilmiş. Küçülmenin olduğu alan, duygusal verilerin işlenmesi, idari düşünme yeteneği ve dikkat gibi fonksiyonlara sahip bölgelermiş.

Bilgisayar veya telefonlarını sürekli kullananların stres, uyku bozukluğu ve depresyon ile karşılaştığı görülüyor.

ABD’deki her dört araba kazasından biri artık mobil telefon kullanımı nedeniyle gerçekleşiyor.

Gerçek dünya sıkıntılı ya da stresli geldiğinde, sanal gerçeklik bizi kendine çeken bir cazibe merkezi haline geliyor.

Bu bağımlılıktan kurtulmanın bir yolu, cihazları uzaklaştırmaktan geçiyor. Bunu deneyen Steve adlı bağımlı, her gün 30 dakika egzersiz yaparak yazı yazmada odaklanmave yaratıcı düşünme yeteneğinin arttığını, dengeli beslenme motivasyonu kazandığını fark etmiş.

Araştırmacılar, tek bir işe odaklananların, aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışanlardan daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

E-kitabı Amazon.com’dan satın almak için tıklayın.

Twitter adresim: @ekimnazimkaya

 

Yorum bırakın